Ministronesoep

225 gedroogde witte (cannellini)-bonen
2 eetlepel olie
1 dikke plak ham (bij voorkeur PROSCIUTTO)
1 gehakte ui
2 geperste teentjes knoflook
4 selderijtengels
2 wortels, in brunoise gesneden
120 gram sperziebonen
225 gram gepelde tomaten
1 Spaanse rode peper
3 liter bouillon
1 takje verse rozemarijn
1 laurierblaadje
3 aardappelen geschild en in dobbelsteentjes gesneden
3 courgettes geschild en in dobbelsteentjes gesneden
1 eetlepel gehakte basilicum
1 eetlepel gehakte peterselie
geraspte Parmezaanse kaas

Doe de bonen in een grote kom en zet ze onder koud water en laat ze een nacht weken
Verwarm de olie in een grote marmite (soeppan) en voeg de ham, ui en knoflook toe.
Bak alles tot de ui zacht is geworden, maar nog niet is verkleurd.
Voeg de selderij, wortels, sperziebonen toe.
Giet de bonen af en doe ze samen met de tomaten en Spaanse peper bij de grondstoffen in de marmite.
Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Schuim het oppervlak indien nodig af.
Voeg de rozemarijn en het laurierblad toe en laat de soep doorkoken.
Voeg de aardappelen toe en laat de soep nog minuten koken.
Voeg de courgettes toe en laat de soep nog eens 20 minuten koken en schuim de soep af.
Neem de ham, rozemarijn en het laurierblad uit de pan en voeg de basilicum toe en de peterselie.
Serveer de soep met Parmezaanse kaas.