Recept

Teriyaki van eendenborst

2 stuks gemberwortel á 3 cm
10 eetlepels (Japanse) sojasaus
20 eetlepels medium sherry (hik..)
6 eetlepels witte wijnazijn
5 stuks eendenborsten á ca. 300 gr (hoeft geen vrouwtjes eend te zijn)
150 gram waterkers
200 gram rettich
2 eetlepels limoensap
100 gram boter
2 eetlepels olie
3 theelepels aardappelmeel
zout
aluminiumfolie

Bereiden:
(op tijd beginnen met de marinade !!)

Schil de gemberwortel en hak hem fijn. Roer de gember, sojasaus, sherry en azijn door elkaar. Leg de eendenborsten erin en laat dit 1 uur marineren.
Maak de waterkers schoon. Schrap de rettich en rasp hem in fijne sliertjes. Besprenkel ze met de limoensap.
Verhit de boter en de olie. Laat de eendenborsten uitdruipen. Leg het vlees met de velkant in de boter en bak deze ca. 7 minuten (niet te zachtjes). Draai de borsten om en bak ze ca. 4 minuten. Leg het vlees op een warme schaal en dek deze af met aluminiumfolie. Pan zo meteen weer gebruiken.
Meng het aardappelmeel aan met 2 eetlepels water (kan ook vooraf reeds: dan wel oproeren voor gebruik).
Schenk de marinade in de pan en breng het aan de kook. Roer het aangelengde aardappelmeel door de marinade. Blijf roeren totdat een lichtgebonden saus ontstaat. Breng op smaak met zout en houdt het warm.
Snijdt de eendenborsten in schuine plakjes. Haal de plakjes een voor een door de saus.
Verdeel de waterkers op de voorverwarmde borden.
Leg de eendenborst op de waterkers. Garneer met rettich en verwerk de rest eventueel in de salade.
Serveer de borden.