Kookclub "Mag-gi?": Anchoïade de Languedoc

Anchoïade de Languedoc

190 gram (15 stuks) op pekel ingelegde ansjovisjes
0,4 liter melk
3 tenen knoflook
4,5 eetlepel olijfolie
1,5 eetlepel rode wijnazijn
Anchoïade de Languedoc

Spoel de op pekel ingelegde ansjovis af onder koud water en verwijder de graatjes.
Leg ze 15 minuten in de helft van de melk en ververs de melk dan met de rest. 
Neem de visjes er na nogmaals 15 minuten uit en laat ze goed uitlekken.
Pel ondertussen de knoflook en halveer ze; verwijder de kiempjes en hak ze grof.
Stamp de knoflook met de ansjovis in een vijzel fijn en meng er de olie en azijn door en de breng dit op smaak met peper.
Smeer de achoïade op sneetjes brood en rooster die kort onder de grill en dien ze op als amuse.

Ansjovis (anchois in het Frans) behoort tot de familie van sprot, haring en sardine. De visjes golden reeds ten tijde van de Romeinen als een delicatesse.